NASIONA MAKU W KUCHNI: ZASTOSOWANIA, ZALETY I PRZECIWWSKAZANIA

Nasiona maku znane są z tego, że są wykorzystywane do celów spożywczych w pieczywie, deserach i sałatkach. Pochodzą z maku lekarskiego (Papaver somniferum ), odmiany wykorzystywanej w medycynie do produkcji morfiny z opium zawartego w soku owocowym.

Korzyści z nasion maku

Podobnie jak wiele innych nasion, mak ma również właściwości zdrowotne. Mogą być białe lub czarne, w obu przypadkach właściwości pozostają bez zmian:

  • Zawierają kwasy tłuszczowe, które obniżają zły cholesterol (LDL) i podnoszą dobry cholesterol (HDL), zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia;
  • Zewnętrzna część maku jest bogata w błonnik, dlatego przydaje się przy zaparciach;
  • Zawierają minerały takie jak żelazo, miedź, wapń, potas, mangan, cynk i magnez oraz witaminy z grupy B.

Mak w kuchni

Można je dodawać do domowego pieczywa i deserów, do smacznych sałatek, ale także do pierwszego i drugiego dania. Są szeroko stosowane w Indiach, Pakistanie i Europie Środkowej: w Indiach i Pakistanie do przyrządzania curry (biały mak), sosów i deserów; w południowych Indiach do robienia kuskus payasam, tradycyjnego deseru z mleka kokosowego, kardamonu, rodzynek i cukru; w Europie Środkowej, zwłaszcza na Węgrzech i w Austrii, można je znaleźć w tradycyjnych słodyczach, takich jak Strudel i Germknodel. Przemysł spożywczy pakuje żywność zawierającą mak (bajgle, ciastka, kanapki i słodycze).

Przeciwwskazania

Naturalnie nie zawierają alkaloidów opiatowych, ale podczas zbiorów mogą zostać skażone sokiem owocowym. EFSA – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności – w 2011 r. wydał opinię naukową w tej sprawie, ustalając „wartość orientacyjną opartą na zdrowiu, zwaną ostrą dawką referencyjną (ARfD), równą 10 μg morfiny na kg masy ciała, na podstawę najniższej znanej doustnej dawki terapeutycznej morfiny”, przyjmując morfinę jako punkt odniesienia dla oceny ryzyka. Jednak w porównaniu z innymi nasionami mak jest mniej podatny na reakcje alergiczne. Przyjmowane w nadmiernych dawkach mogą mieć skutki uboczne.