Kasztany: zalety, przepisy i zastosowania w kuchni

Kasztany to owoce kasztanowca, prastarego drzewa z rodziny Fagaceae. Zbierane są od września do listopada, kiedy już dojrzałe opadają na ziemię. Istnieje kilka gatunków kasztanów. Powszechną w Europie jest Castanea sativa .

Właściwości i korzyści

Kasztany są bogate w węglowodany i pod względem odżywczym są porównywalne z płatkami zbożowymi. Dostarczają organizmowi energii oraz są doskonałym źródłem witamin i minerałów.

Sto gramów kasztanów przyrządzonych do spożycia dostarcza 213 kalorii i zalecaną dzienną dawkę: kwasu foliowego (15,5%), witaminy C (72%), niacyny (7%), kwasu pantotenowego (11%), ryboflawiny (13%), tiaminy (20%) i pirydoksyny (29%). A także potasu (11%), miedzi (50%), żelaza (13%), manganu (41%) i fosforu (19%), wapnia (3%), magnezu (8% ) i cynku (5%).

Przydają się w okresach silnego stresu psychofizycznego, złego samopoczucia i zmęczenia, ponieważ są źródłem witamin z grupy B oraz minerałów takich jak fosfor i magnez. Kwas foliowy (witamina B9) jest przydatny dla kobiet w ciąży.

Mają właściwości przeciwutleniające i są niskotłuszczowe. Są również naturalnym lekarstwem na zaparcia, ponieważ zawierają błonnik. Ponieważ są bezglutenowe, są wykorzystywane do przygotowania żywności przeznaczonej dla osób wrażliwych na gluten, cierpiących na celiakię lub uczulonych na pszenicę. Są lekkostrawne po zjedzeniu po ugotowaniu.

Więcej przydatnych informacji o tym jak przyrządzić kasztany oraz jak je przechowywać znajdziesz w poniższym artykule: https://www.grodnozamek.pl/kasztany-zalety-przepisy-i-zastosowania-w-kuchni/