Wyposażenie kuchni gastronomicznej w kawiarni

W każdej kuchni gastronomicznej muszą znaleźć się różne urządzenia oraz meble ze stali nierdzewnej, a także pomocne akcesoria. Tym razem podpowiadamy, jak należy wyposażyć kawiarnię. Oto wybrane przez nas niezbędne sprzęty i akcesoria.

Podstawowe wyposażenie kuchni gastronomicznej

Wszystkie lokale gastronomiczne, kawiarnie, stołówki, restauracje a także hotele czy firmy cateringowe muszą mieć kuchnię, w której znajdą się niezbędne sprzęty i udogodnienia. Ważne, by były solidnie wykonane, wydajne i wysokiej jakości, a wtedy będą mogły służyć przez długie lata.

Niezbędne są m.in. stoły, regały, półki, szafki, a także wózki gastronomiczne. Praktyczne będą także w każdej kuchni baseny gastronomiczne, zamrażarki skrzyniowe, bemary chłodnicze, okapy, umywalki oraz zlewy. Wszystkie profesjonalne urządzenia sprawdzą się w działalności gospodarczej.

Must have to także piec, grill, zmywarka, urządzenia do chłodzenia i specjalistyczne sprzęty – jak gofrownica czy automat do bitej śmietany. Poniżej wymieniamy kilka dedykowanych do cukierni albo kawiarni sprzętów.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej do kawiarenki

Automat do bitej śmietany. Jest urządzeniem odpowiednim dla większości lokali gastronomicznych. Do zalet automatu do bitej śmietany można zaliczyć wydajność i możliwość szybkiego przygotowania idealnej śmietany do deserów czy lodów. Oferujemy automaty o różnej pojemności i wydajności, m.in. 60, 100, do 300 litrów śmietany w godzinę.

Wydatki ulegają szybkiej amortyzacji dzięki dużej wydajności sprzętu. Zalety urządzenia sprawiają, że bita śmietana zawsze będzie produkowana z prawidłową temperaturą i będzie miała idealną konsystencję, a także nie będzie się rozwarstwiać.

Patelnia do pancake. Jednym z ulubionych śniadań oraz deserów wielu osób są amerykańskie pancake. Są one inne niż klasyczne naleśniki – możesz je serwować na słodko lub na słono. Ich smażenie zdecydowanie ułatwi specjalna patelnia.

Naleśnikarka. W kawiarni powinny być też naleśniki, dlatego najlepszą inwestycją będzie profesjonalna naleśnikarka. W niej przygotujesz szybko wiele placków o idealnej konsystencji.

Automatyczny ekspres do kawy. To absolutny must have w każdej kawiarni. Napoje kawowe są wyjątkowo chętnie zamawiany – zarówno w lokalu, jak i na wynos. To częsty dodatek do kawałka ciasta.

Witryny chłodnicze. Świetnie eksponują desery i zachęcają gości do złożenia zamówienia, a poza tym zapewniają ciastom odpowiednie warunki do przechowywania. Dobry ekspres ułatwi sprawną obsługę klientów w cukierni.